Prodaja sredstava za oralnu higijenu

Kod nas možete kupiti profesionalna sredstva za oralnu higijenu po pristupačnim cenama uz stručan savet i konsultaciju!

 

                        

 

 

 
 
 
 
 
 

Ko je na mreži: 6 gostiju i nema prijavljenih članova

 

 

Paradentoza

PARADONTOLOGIJA

Je jedna od najrasprostranjenijih bolesti savremenog sveta. Paradentoza je oboljenje potpornog aparata zuba. Hroničnog je karaktera. Nije praćena burnim kliničkim simptomima, a krajnji rezultat bolesti je klimanje i gubitak zuba. Funkcionalna celina pojedinih tkiva koja podupire zube naziva se parodont. Parodont se sastoji od gingive, dezmodonta, cementa zuba i alveolne kosti. Gingiva prekriva vrat zuba i čvrsto prijanja uz zub, ona je deo sluznice usne duplje. Dezmodont je vezivno tkivo koje okružuje koren zuba i pričvršćuje zub za alveolu. Održava funkcijske odnose između  njih. Cement je sličan kosti - mineralizovano vezivno tkivo u kojem su učvršćena dezmodontna vlakna. Alveolni nastavak je zaštitni prostor zubnih korenova formiran u viličnoj kosti.

Uzroci paradentoze mogu biti:
- marginalna infekcija parodonta
- funkcionalne smetnje
- endogene smetnje

Paradentoza je bolest od koje najčešće oboljevaju osobe sa genetskom predispozicijom za nju, ali su ugrožene i osobe koje su pušači i dijabetičari. Ukoliko se na genetsku predispoziciju ka bolesti dodaju i uslovi okoline kao što su plak, pušenje, menopauza... paredentoza je neizbežna. Paradentoza je bolest za čiji razvoj 30 % evropljana ima genetsku predispoziciju i kod njih se paradentoza javlja 5 puta češće.
Prema istraživanjima kod žena u starijoj dobi zbog nedostatka estrogena koji uzrokuje osteoporozu svih kostiju pa i potporne kosti zuba dolazi do paradontoze. Tako i sam njen uzrok može biti stiskanje zuba i škripanje njima jer se na takav način oštećuju potporne strukture zuba.
Od izuzetne važnosti je rana dijagnoza ( od strane stomatolog -a ) parodontalnih bolesti da bi se uspešno sanirala i lečila sama bolest. Paradentoza se smatra bolešću plaka tako da je njegova kontrola ključ uspeha u preventivi same bolesti. Cilj preventive i samog lečenja je zaustaviti zapaljenje, ukloniti paradontalne džepove i omogućiti održavanje higijene usne duplje bez prisutnosti plaka (zubni kamenac)

U cilju borbe protiv parodontopatije koja je vodeći uzrok gubitka zuba stomatologija može da  ponudi više terapija:

  • Kauzulna terapija

Terapija koja podrazumeva uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, kiretažu parodontalnih džepova i korekciju  protetskih radova i neadekvatnih ispuna.

  • Hirurška terapija

U slučaju velikih koštanih defekata pristupa se hirurškoj terapiji. Vek zuba u vilici produžava se nadoknadom izgubljene kosti.

  • Preparat acelularnog dermalnog matriksa

Acelularni dermalni matriks je kolageni matriks dobijen tehnološki složenim postupcima od tkiva humanog porekla. Našao je svoju primenu u stomatologiji, a dugi niz godina koristio se za terapiju velikih opekotina na koži i u ortopedskoj i urogenitalnoj hirurgiji. On se sastoji od kolagena, elastina, veza krvnih sudova i proteina koji pomažu remodelovanje tkiva i revaskulizaciju. Osnovna prednost ovakve intervencije tj. terapije u odnosu na druge je lakši postoperativni tok.

Menadžment mekog tkiva
Terapija gingivitisa
Odstranjivanje parodontalnih džepova
Parodontalna hirurgija
Gammy smile

Gammy smile (korekcija usana) je korekcija produženja kliničke krune zuba. Kod nas se izvodi rutinski na dva načina:

  • jedan je korišćenje lasera pri manjim korekcijama
  • drugi je klasično hirurško-paradontološki pri većim korekcijama

Ova dva načina se mogu kombinovati i daju izuzetne rezultate. Koji način će se koristiti utvrdjuje se stomatološkim pregledom i zavisi od stanja u vašim ustima. U zavisnosti od broja zuba na kojim će se vršiti korekcija dužine krunice zavisi i vreme trajanja intervencije. Prosečno vreme je oko 30-40 min.

Terapijski tretman
Gamy smile je urodjena mukogingivalna anomalija. Prilikom osmehivanja vidljiva je gingiva i deo mukoze iznad mukogingivalne linije. U zavisnosti od gingivalnog osmeha tj. njegove veličine primenjuju se različite procedure od gingivektomije (odsecanja i oblikovanja gingive) do produženja kliničke krune zuba. 

 

 

Parodontopatija - ocena stranice 5.0 od 5 na osnovu 13 glasova.
Korisnici ocene:  / 13
LošeOdlično 

Preporucite nas !

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest